Početno podešavanje eFakturista aplikacije

Da biste koristili eFakturistu, neophodno je da pravno lice bude registrovano na Sistemu elektronskih faktura (SEF) i da imate aktivnu pretplatu kupljenu na našoj prodavnici

Nakon prvog pokretanja aplikacije, korisnik se loguje u svoj eFakturista nalog kreiran tokom procesa kupovine pretplate, kao što je ilustrovano na sledećoj slici:

Ukoliko ste zaboravili lozinku, možete je resetovati klikom na link u gornjem dijalogu i praćenjem uputstva na stranici koja će se otvoriti. Nakon uspešnog logovanja i ukoliko nalog ima aktivnu eFakturista pretplatu, biće prikazana forma za izbor foldera koje eFakturista koristi za čuvanje podataka:

Folder za čuvanje dokumenata je lokacija na kojoj eFakturista čuva sve primljene i poslate dokumente u PDF i XML formatu. Za svako pravno lice za koje korisnik ima kupljenu pretplatu, aplikacija otvara unutar ovog foldera zaseban folder koristeći skraćeno ime pravnog lica koje je korisnik unosi u narednom koraku.  Unutar foldera za svako pravno lice, dokumenti su organizovani po godinama i mesecima. Korisnik može iz aplikacije lako pristupiti pod-folderu odabranog dokumenta, na primer radi prosleđivanja knjigovođi.

Folder za čuvanje rezernih kopija aplikacija koristi da čuva sve podatke neophodne za oporavak u slučaju problema koji zahtevaju reinstalaciju aplikacije ili prenos na drugi računar.

Ukoliko ste prethodno koristili eFakturista aplikaciju, te je instalirate na novom računaru, prekopirajte foldere sa dokumentima i rezervnim kopijama na novi računar, odaberite ih i čekirajte boks Učitaj rezervne kopije ukoliko su prisutne u odabranom folderu. Ukoliko aplikaciju instalirate prvi put ili ne želite da vratite stare podatke, odaberite dva željena prazna foldera i ostavite spomenuti boks nečekiran. SEF API ključ se učitava iz rezervnih kopija ukoliko se reinstalacija vrši na istom računaru, ali se iz sigurnosnih razloga ne može preneti na drugi računar, već se mora ponovo uneti.

Nakon odabira, ovi folderi i njihov sadržaj se ne smeju menjati ručno. U suprotnom, eFakturista aplikacija neće moći da pristupi odabranoj lokaciji. 

eFakturista dokumente čuva isključivo na računaru korisnika. Naravno, svi primljeni i poslati dokumenti se čuvaju na SEF-u, na način predviđen zakonom. 

Korisnik je odgovoran za pravljenje rezervnih svih ovih foldera na eksternom disku ili na nekom cloud servisu (Google Drive, OneDrive, Dropbox itd). U slučaju gubitka podataka iz ovih foldera, korisnik gubi preuzete dokumente i njihovu organizaciju u bazi eFakturista aplikacije, ali su same originalne fakture sačuvane na SEF-u odakle se mogu ponovo preuzeti.

Klikom na nastavi, biće prikazana forma u koju unosite osnovne podatke o pravnom licu neophodne za slanje i primanje faktura sa SEF-a:

Ukoliko je u prethodnom koraku čekirana opcija vraćanja rezernih kopija, svi podaci će biti automatski popunjeni osim API ključa ako je u pitanju instalacija na novom računaru. U suprotnom morate uneti sve tražene podatke osim PIB-a koji se popunjava sa eFakturista servera.

Potvrdite boks Pravno lice je mali obveznik ukoliko pravno lice nije u sistemu PDV-a. Bankovni račun se unosi sa svih 18 cifara, sa ili bez povlaka. Skraćeni naziv pravnog lica može biti bilo šta. U pitanju je samo oznaka za prikaz u interfejsu eFakturista aplikacije. Na primer, ukoliko je pun naziv pravnog lica predugačak, u ovo polje se može uneti skraćeni naziv.

SEF api ključ je najvažniji podatak za funkcionisanje aplikacije. API ključ koristi svaka aplikacija koja je integrisana sa SEF-om, kao što je eFakturista ili programi za računovodstvo. Korisnik ključ preuzima iz podešavanja SEF-a kao što je objašnjeno u posebnom uputstvuAPI ključ je poverljiv podatak. Svako ko ima API ključ može slati i primati fakture za dato pravno lice. Delite API ključ isključivo sa osobama kojima verujete i nemojte ga slati nesigurnim kanalima komunikacije. Ukoliko sumnjate da je Vaš API ključ kompromitovan, promenite ga na SEF-u i unesite novi u eFakturista aplikaciju i sve ostale aplikacije koje ga koriste. eFakturista na siguran način čuva API ključ isključivo na računaru korisnika.