Preuzimanje ulaznih i izlaznih dokumenata

Aplikacija eFakturista omogućava da se sa SEF-a preuzmu ulazne i izlazne fakture odnosno promene njihovih statusa na odabrani datum.

Da biste preuzeli nove dokumente primljene u toku tekućeg dana, otvorite sekciju Ulazni dokumenti, a zatim kliknite na dugme Novo. Klikom na ovo dugme se preuzimaju svi novi dokumenti, ali se neće automatski ažurirati statusi prethodno preuzetih dokumenata od tekućeg dana, zbog tehničkih ograničenja SEF-a. Promene statusa dokumenata od tekućeg dana možete ažurirati jedan po jedan odabirom željenog dokumenta i klikom na dugme Osveži, a takođe možete sve promene od tekućeg dana preuzeti odjednom, počevši od narednog dana. Promene statusa i nove dokumente na odabrani datum u prošlosti preuzimate tako što kliknete na Preuzmi starije, a zatim odaberete željeni datum iz kalendara i kliknete na Preuzmi

Sve što je rečeno za preuzimanje izlaznih dokumenata, važi i za preuzimanje ulaznih, s tim što eFakturista u većini slučajeva odmah nakon slanja autоmatski preuzima izlazne dokumente koji su poslati iz aplikacije. Ponekad se, međutim, dešava da slanje faktura na samom SEF-u malo zakasni. To je očekivano i dokumentovano od strane SEF-a. Naime, potvrda o uspešnom slanju se dobija odmah, ali to ne znači da je čitav proces slanja odmah i završen. U tom slučaju se i dalje u aplikaciji dobija poruka da je faktura uspešno poslata, ali je nećete videti odmah u izlaznim dokumentima. Takve zakasnele fakture možete ručno preuzeti istog dana klikom na dugme Novo ili počevši od narednog dana klikom na Preuzmi starije, a zatim odabirom iz kalendara onog datuma kada je faktura poslata. 

U kalendaru su precrtani datumi koji su ranije već preuzeti, kao i datumi za koje nije moguće preuzimanje – tj. današnji datum i naravno budući datumi.

Nakon klika na Novo ili Preuzmi, aplikacija će prikazivati vizuelnu indikaciju da je operacija preuzimanja u toku sve dok preuzimanje traje. U zavisnosti od broja promena na odabrani datum, brzine interneta, veličine dokumenata i priloga i opterećenosti SEF-a, preuzimanje može potrajati od nekoliko sekundi do nekoliko desetina sekundi. Nakon uspešno završenog preuzimanja, preuzeti dokumenti će biti prikazani u listi Ulaznih odnosno Izlaznih dokumenata i sačuvani unutar foldera koji je odabran pri početnom podešavanju aplikacije.

U aplikaciji možete pregledati i odštampati primljene dokumente, odobriti ih, odbiti ili stornirati (u slučaju izlaznih). Dokumente takođe možete označiti kao plaćene, svrstati ih u do 4 kategorije koje sami definišete radi bolje organizacije i pretraživati po različitim kriterijumima. Preuzetim PDF i XML fajlovima možete lako pristupiti klikom na dugme Prikaži fajlove. Otvoriće se folder koji sadrži trenutno odabrani dokument. Odatle možete, na primer, fajlove proslediti svom knjigovođi nakon što su dokumenti odobreni.