Kloniranje dokumenata i šabloni

Ukoliko redovno šaljete fakture u kojima se većina podataka ponavlja (npr. ako svakog meseca fakturišete istu uslugu većem broju klijenata), taj proces možete ubrzati na jedan od dva načina – kloniranjem ranije poslatih dokumenata ili čuvanjem i učitavanjem podataka iz šablona. Kloniranje je takođe korisno kada želite da pošaljete prethodno storniranu ili poništenu fakturu uz male izmene.

Prilikom kloniranja dokumenata odnosno učitavanja šablona, neće se učitati sva polja. Na primer, nema smisla učitavati broj dokumenta, datume prometa ili plaćanja, avansne račune, priloge i slične podatke jer su ti podaci jedinstveni za svaki dokument. Sledeća polja se mogu klonirati odnosno sačuvati i učitati iz šablona:

      • svi podaci o kupcu
      • valuta
      • bankovni račun prodavca
      • model i poziv na broj
      • stavke dokumenta
      • broj ugovora, narudžbenice, okvirnog sporazuma, šifra objekta, interni broj za rutiranje
      • datum obračuna PDV-a
      • popust na nivou dokumenta
      • komentar

Ukoliko ste pre učitavanja šablona uneli neki podatak koji nije u prethodnoj listi, taj podatak će ostati unet i nakon učitavanja šablona.

Izlazni dokument klonirate tako što odaberete željeni dokument, kliknete na tri tačke na liniji sa komandama da biste prikazali dodatne opcije, a zatm odaberete Kloniraj dokument. Otvoriće se interfejs za kreiranje novog dokumenta, sa popunjenim podacima iz kloniranog dokumenta. Ovaj postupak prikazan je na sledećoj slici:

Šabloni se čuvaju tako što se prilikom kreiranja novog dokumenta, a pre slanja, kline na komandu Sačuvaj šablon. Prikazaće se dialog u koga unosite željeni naziv šablona i kliknete na Sačuvaj. Ukoliko je šablon uspešno sačuvan, prikazaće se notifikacija sa potvrdom. Čuvanje šablona ilustrovano je na sledećoj slici:

Ukoliko ste pre slanja zaboravili da sačuvate šablon i želite to da učinite naknadno, klonirajte poslatu fakturu, sačuvajte šablon kao što je gore opisano, a zatim izađite iz interfejsa za slanje novog dokumenta.

Šablon se učitava tako što kliknete na Učitaj šablon, odaberete željni šablon i kliknete na učitaj. Nakon toga će se polja novog dokumenta popuniti podacima iz učitanog šablona. Učitavanje šablona prikazano je na sledećoj slici:

Šabloni se čuvaju u fajlovima unutar odabranog foldera za čuvanje dokumenata, u podfolderu Šabloni. Ukoliko želite da uklonite određeni šablon, to možete učiniti tako što obrišete odgovarajući fajl.